5 szempont a jó tanúsító kiválasztásához

on 2013/05/04 Sports, Uncategorized, Videos with 0 comments

A megfelelő tanúsító kiválasztássa körültekintést és átgondoltságot igényel. Amennyiben egy jól működő rendszert szeretnénk kapni, illetve fontos hogy tanúsítványunkat elirsmerjék, bizony időt kell fordítani a tanúsító kiválasztására is.
Jelen írásunkban összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat, melyeket célszerű mérlegelni a kiválasztás során.
Mindenek előtt azonban érdemes feltenni magunknak a kérdést: Mi az elsődleges célunk az adott rendszer bevezetésével? Ha megvan a válasz – új üzleti lehetőségek / pályázat elnyerése / a piac megköveteli / esetleg saját elhatározásból, látva annak előnyeit – , mehetünk tovább. (Amennyiben külső partner nyomására döntöttünk a rendszer kiépítése mellett, érdemes utána járni, hogy a partner számára mely tanúsító szervezetek élveznek előnyt.)
Akkreditáció:
A tanúsítók szervezetek szintén ISO szabvány alapján működnek, és nekik is van egy felügyeleti szervük, mely ellenőrzi a megfelelést. Minden országnak megvan az akkreditációs szervezete, Magyarországon a Nemzeti Akreditáló Testület (NAT) látja el ezt a tevékenységet. Mindenképpen fontos, hogy az adott szervezet rendelkezzen akkreditációval, ennek hiányában tanúsítványunk aligha ér valamit.
Sok esetben a külföldi vevők ragaszkodnak az ő nemzeti akkreditációjával rendelkező tanúsítóhoz. Viszont az tudni kell, hogy NAT bármely külföldi testület mellett megállja a helyét.
Szakértelem

Fontos az adott szakterületen való jártasság, szakértelem. Utána kell járnunk, hogy az adott tanúsító milyen szakemberekkel dolozik együtt, milyen tapasztalattal rendelkeznek a számunkra fontos területen. Ehhez érdemes referenciákat bekérnünk, illetve sok esetben a weboldalakon is fel vannak tűntetve a korábbi munkák.

Hozzáadott érték
A szabványnak való megfelés ellenőrzése az auditor munkájának csak egy része. Az auditálásnak szintén egy fontos hozzátartozója, hogy az auditor hasznos tanácsokkal tudjon minket ellátni. Egy jó auditor tehát nem csak a hibákat találja meg, de szakmai jártasságából adódóan javaslatot tud adni, a következőkre:
Milyen reális célokat érdemes kitűzni a szervezetnek?
Hogyan tudják a leghatékonyabban elérni a kitűzött célokat?
Milyen egyéb fejlsztési lehetőségeken érdemes elgondolkodni?

Megítélés
Érdemes tájékozódni más cégeknél, hogy milyen tapasztalataik vannak, mennyire elégedettek tanúsítóikkal.
Ár
Minden bizonnyal a vállalatnak van egy rendelkezésre álló kerete, melyet a rendszerkiépítésre- és tanúsításra kíván fordítani. Az ár nyilvánvalóan fontos tényező a kiválasztásnál, mégis azt javaslom előbb a fenti szempontok alapján mérlegeljünk.
Az ajánlatok összegzésénél, figyelembe kell venni az esetleges plusz költségeket is, melyek jellemzően a következők szoktak lenni:
Tanúsítványok száma
Logo feltüntetése
Tanúsítvány fordítása
kiszállási díj
Sok esetben a felkészítők is tudnak segítséget nyújtani a tanúsítói piacon való eligazodásban, azonban nem szabad az első lehetősgére rábólintani, fel kell mérni a további opciókat is. Hiszen, ha már időt és energiát fordítottunk a rendszer kiépítésére, akkor megérdemeljük, hogy azt egy elismert tanúsító igazolja, aki jó tanácsokkal is tud ellátni a további fejlődési lehetőségek tekintetében.

Snowboarding and Skiing